Μουτσούνα

Μουτσούνα

Το παραλιακό χωριό της Μουτσούνας βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Νάξου. Η ομώνυμη παραλία που αναπτύσσεται μπροστά από τον οικισμό αποτελεί μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου.

Στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1950, η πορεία της Μουτσούνας ήταν συνυφασμένη με τα κοιτάσματα σμύριδας του νησιού. Ειδικότερα, τη συγκεκριμένη εποχή βρισκόταν σε μεγάλη ανάπτυξη η εξόρυξη σμύριδας από τα βουνά της Απείρανθου. Η Μουτσούνα αποτελούσε το επίνειο της περιοχής για την εξαγωγή των μεταλλευμάτων. Η μεταφορά των ορυκτών από τα σμυριδωρυχεία μέχρι το λιμάνι πραγματοποιούνταν με τον Εναέριο. Ο Εναέριος αποτελεί έναν εναέριο σιδηρόδρομο μεταφοράς του μεταλλεύματος που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα, βρίσκεται εκτός λειτουργίας και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά τεχνολογικά - βιομηχανικά μνημεία της χώρας.

Η εξέλιξη του οικισμού τα τελευταία χρόνια ακολουθεί την κυκλαδίτικη τάση και συνδέεται πλέον με τον τουρισμό. Η ηρεμία που προσφέρει ο παραθαλάσσιος οικισμός με το μικρό δυναμικό καταλυμάτων και τα γραφικά ταβερνάκια στην άκρη του κύματος, αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την επιλογή της περιοχής ως τόπο διαμονής με σκοπό την εξερεύνηση του ανατολικού νησιού.  Τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνουν εκτός από τον Εναέριο, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο στην Απείρανθο, δύο πύργους της Ενετικής περιόδου και βυζαντινά ξωκλήσια. Τέλος, νοτιότερα της Μουτσούνας, βρίσκονται οι παραλίες Ψιλή Άμμος και Κλειδός. Οι συγκεκριμένες παραλίες είναι ιδανικές για όσους αναζητούν χαλαρές διακοπές μακριά από την πολυκοσμία και  χαρακτηρίζονται από πεντακάθαρα νερά και πανοραμική θέα προς τις Μικρές Κυκλάδες.


Booking.com
  • Tourism Awards 2016 SILVER

    Βραβείο για το myGreece.travel!
    Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το e-ticket για την Hellenic Seaways. Tourism Awards 2016 SILVER