Φιλώτι

Φιλώτι

Το Φιλώτι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου και μετά την Χώρα έχει τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους στο νησί.  Το χωριό είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τόσο κοινωνικά όσο και τουριστικά και αποτελεί έναν τέλειο προορισμό για τις διακοπές σας  με πλήθος καταλυμάτων, εστιατορίων, καφενείων και μαγαζιών λαϊκής τέχνης.

Στη μεγάλη πλατεία του χωριού, ο παλιός πλάτανος στέκει αγέρωχος, προσφέροντας τη σκιά του σε κάθε επισκέπτη. Από την πλατεία απλώνονται αμφιθεατρικά τα μονοπάτια του χωριού που σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Πρώτος σταθμός ο ναός της Κοιμήσεων της Θεοτόκου ή αλλιώς της Παναγιάς της Φιλωτίσσας, που σύμφωνα με την παράδοση  χτίστηκε ύστερα από προσπάθειες των κατοίκων να αποκτήσουν την έκταση από τον ιδιοκτήτη του πύργου, που βρίσκεται μέχρι και σήμερα δίπλα από την εκκλησία. Λίγο πιο πέρα στέκει ο Πύργος του Μπαρότση και δίπλα του υπάρχει βρύση με μαρμάρινους κρουνούς και μια εντοιχισμένη, από τα χρόνια του Οθωνα, μαρμάρινη επιγραφή. 

Στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την πλατεία της Γέφυρας ως το τέρμα του χωριού, παραταγμένα στη σειρά, ταβέρνες , σούπερ μάρκετ, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μεζεδοπωλεία και άλλα, περιμένουν τον επισκέπτη να απολαύσει τις τοπικές σπεσιαλιτέ φτιαγμένες  από  ντόπια κρέατα.  Στον ίδιο δρόμο υπάρχει και το Μουσείο της Συλλογής Ελληνικών Νομισμάτων του Νικόλα Γ. Μουστάκη. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει κέρματα και χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο από τις αρχές του 19ου αιώνα.


Booking.com
  • Tourism Awards 2016 SILVER

    Βραβείο για το myGreece.travel!
    Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το e-ticket για την Hellenic Seaways. Tourism Awards 2016 SILVER