Δαμαλάς

Δαμαλάς

Ο Δαμαλάς είναι ένα από τα πιο μικρά χωριά της Νάξου, με μεγάλη όμως παράδοση και αρκετό τουρισμό. Βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τη Χώρα στο δρόμο προς Τραγαία, σε ένα μικρό λόφο που ονομάζεται «του λαγού το βουνί».

Δύο παραδοσιακά μνημεία κάνουν το χωριό διάσημο για τους τουρίστες, το παλαιό ελαιοτριβείο και το παραδοσιακό αγγειοπλαστείο. Το ελαιοτριβείο ξεκίνησε τη λειτουργία του περίπου το 1850 και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά μέχρι και το 1960. Το έτος 2000 με πρωτοβουλία του Συλλόγου του χωριού αναστηλώθηκε και από τότε λειτουργεί ως μνημείο, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει τα μηχανήματα της εποχής εκείνης  και γιατί όχι να δοκιμάσει να παράξει λίγο λάδι.   Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο αγγειοπλαστείο της πόλης, όπου ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει τις ικανότητες του στην αγγειοπλαστική και να κάνει ένα χειροποίητο και άκρως πρωτότυπο δώρο στους ανθρώπους που αγαπάει.

Η ησυχία και η ηρεμία του χωριού διαταράσσονται μόνο από τους ήχους της φύσης και το θεϊκό στοιχείο είναι πάρα πολύ έντονο, καθώς ο ναός της Αγίας Ειρήνης, χτισμένος γύρω στο 1800 προσφέρει θρησκευτική κατάνυξη και ευλάβεια λόγω του απέριττου και πραγματικά θείου διακόσμου του.


Booking.com
  • Tourism Awards 2016 SILVER

    Βραβείο για το myGreece.travel!
    Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το e-ticket για την Hellenic Seaways. Tourism Awards 2016 SILVER