Ιερό των Πηγών

Ιερό των Πηγών
Στην περιοχή των Μελάνων γύρω από το Φλεριό συναντάμε απομεινάρια του αρχαίου υδραγωγείου.

Η περιοχή ήταν πλούσια από την αρχαιότητα και ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία και τον πολιτισμό της Νάξου. Η παρουσία των μαρμάρων στην περιοχή αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Μερικά από τα εντυπωσιακότερα γλυπτά και οικοδομήματα των χρόνων αυτών στη Νάξο, τη Δήλο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας συνδέονται με την εργασία στα αρχαία λατομεία της περιοχής, στα οποία σώζονται ημιτελή μέχρι και σήμερα αγάλματα και άλλα έργα.

Παράλληλα η περιοχή ήταν πλούσια σε πηγές και μικρούς καταρράκτες, αιτία για την βλάστηση του τόπου. Οι κάτοικοι της περιοχής, γνωρίζοντας τη μορφολογία του εδάφους και αναγνωρίζοντας το δώρο που τους είχε κάνει η φύση, το άφθονο νερό, κατασκεύασαν ένα υδραγωγείο μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο μετέφερε νερό σε ολόκληρη τη χώρα της Νάξου. 

Στην ίδια περιοχή κατασκεύασαν και ένα ιερό, το ιερό των πηγών, αφιερωμένο στη θεά της ευφορίας. Η ακμή του ιερού σημειώνεται τον 7ο και τον 6ο αιώνα π.Χ. και συμπίπτει με την ακμή της εκμετάλλευσης των λατομείων μαρμάρου της περιοχής. Τον 8ο αιώνα π.Χ. η λατρεία εξυπηρετείται από ένα λιθόκτιστο μονόχωρο κτίριο, ενώ τον 7ο αιώνα δίπλα στο παλιό μονόχωρο ιερό ανεγείρεται ένα δεύτερο μεγαλύτερο. Κατά τον 6ο αιώνα, ύστερα από μια καταστροφή κοντά στο αρχαιότερο κτίριο, αυτό ξαναχτίζεται, χρησιμεύοντας πλέον ως βοηθητικό του δεύτερου μεγαλύτερου ιερού.
Το ιερό λειτούργησε μέχρι το τέλος των αρχαίων χρόνων και πέρα από τη θεότητα της ευφορίας, το ιερό αποτέλεσε χώρο λατρείας και των ηρώων ‘Ωτος και Εφιάλτης, οι οποίοι πιστευόταν ότι διέθεταν τη δύναμη να μετακινούν μεγάλους όγκους και αποτελούσαν προστάτες των λατόμων. Οι τελευταίοι αποτέλεσαν τους κύριους επισκέπτες του ιερού.

Ο τρόπος που το ιερό είναι διαμορφωμένο υποδηλώνει μια μυστηριακή λατρεία, στην οποία δεν γίνονταν όλοι οι κάτοικοι κοινωνοί. Το κατώφλι της εισόδου σώζεται μέχρι σήμερα, κάτω από τοίχος που δημιουργήθηκαν σε μεταγενέστερη φάση. Αξιοσημείωτη είναι η θέα ολόκληρου του ιερού, που αναδεικνύει την κυκλική διάταξη των εγκαταστάσεών του.

Booking.com
  • Tourism Awards 2016 SILVER

    Βραβείο για το myGreece.travel!
    Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το e-ticket για την Hellenic Seaways. Tourism Awards 2016 SILVER