Νάξος

Η Νάξος αποτελεί το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Η σπάνια ομορφιά της και η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους της την κατατάσσουν, στο μοναδικό νησί των Κυκλάδων που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα του νησιωτικού συμπλέγματος. Το νησί συνδυάζει την κυκλαδίτικη ομορφιά (καταγάλανα νερά, λευκά όμορφα σπιτάκια, πλακόστρωτα δρομάκια και γραφικές συνοικίες) με μια δόση από τα νησιά των Σποράδων και των Δωδεκανήσων, καθώς το πράσινο των δύο ορεινών όγκων, Ζα και Φανάρι, διατρέχουν τη ραχοκοκαλιά ολόκληρου του νησιού. Το πλούσιο γεωγραφικό της ανάγλυφο λοιπόν, δημιουργεί έντονες εναλλαγές τοπίων, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά πάνω στο μικρό αυτό κομμάτι γης και δίνουν στην Νάξο την σπανιότητα που της αξίζει.

Αποτελεί το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που κατοικείται ανελλιπώς από τα πανάρχαια χρόνια (τέλος της 4ης χιλιετίας) μέχρι και σήμερα. Εξερευνώντας την, ο επισκέπτης μπορεί να γίνει κοινωνός ολόκληρης της ιστορίας, καθώς κάθε περίοδος άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της επάνω στον ευλογημένο αυτόν τόπο. Έτσι ο επισκέπτης θα συναντήσει μυκηναϊκούς τάφους και απομεινάρια από την αρχαία μυκηναϊκή πρωτεύουσα, ενετικούς πύργους, φράγκικα φρούρια, βυζαντινές εκκλησίες, αρχαϊκά αγάλματα και άλλα ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορία του νησιού και τις επιρροές που δέχτηκε από όλους όσους κατοίκησαν στο νησί στο πέρασμα των αιώνων.

Η ακτογραμμή του νησιού είναι σχεδόν ευθύγραμμη και δεν σχηματίζει μεγάλα φυσικά λιμάνια, γεγονός που επηρέασε τις ασχολίες των κατοίκων από τα αρχαία χρόνια. O πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας της Νάξου προσφέρει πόσιμο νερό στα πηγάδια και στα ρυάκια, με αποτέλεσμα η γη να είναι πολύ γόνιμη και να παράγει κάθε λογής εσπεριδοειδή, ελιές, φρούτα, λαχανικά, τις διάσημες πατάτες Νάξου και το καταπληκτικό κρασί.Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα ανεπτυγμένες είναι η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, γάλα, τυριά και θυμαρίσιο μέλι.Το νησί, λοιπόν, χαίρει πλήρους αυτάρκειας καθώς οι Θεοί, που τόσο λατρεύτηκαν στην προϊστορική Νάξο, ευλόγησαν τον τόπο και χάρισαν απλόχερα στο νησί όλη τη σοφία και την ομορφιά της φύσης.

Από άκρη σε άκρη του νησιού υπάρχουν πανέμορφες και πεντακάθαρες ακτές οι οποίες συνοδεύονται από μικρούς μοναχικούς ορμίσκους, καθώς και διάσημες παραλίες της νοτιοδυτικής ακτής, να γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη.

O 'Αγιος Προκόπης, η Αγία 'Αννα, η Πλάκα, ο Ορκός, η Μικρή Βίγλα, το Καστράκι, το Αλυκό, το Πυργάκι, είναι από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού με χιλιόμετρα λευκόχρυσης αμμουδιάς. Από αυτές ο Άγιος Προκόπης και η Αγία Άννα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη με μαγαζιά κάθε είδους, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.Οι υπόλοιπες παραλίες έχουν τουριστική υποδομή χωρίς όμως να έχουν μετατραπεί σε πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα.

Η Νάξος απέκτησε τις τελευταίες δεκαετίες τον κοσμοπολίτικο αέρα του σύγχρονου τουριστικού θέρετρου αλλά συγχρόνως διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της, τον λαϊκό πολιτισμό της και μια αίσθηση ιστορικότητας βαθιά ριζωμένη στην παράδοση της. Η Χώρα, λιμάνι και διοικητικό κέντρο του νησιού, αποτελεί μία σύγχρονη πολιτεία που παρέχει όλες τις υπηρεσίες και ανέσεις στον επισκέπτη και στους κατοίκους του νησιού, όπως Κέντρο υγείας, τράπεζες, ταχυδρομείο, αγορά, εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Η έντονη ζωή κυριαρχεί όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το νησί έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι διατηρούν τη ζωντάνια και τα ιδιαίτερα χρώματα του νησιού όλοκληρο το χρόνο.

Βέβαια, για να γνωρίσει κάποιος τη Νάξο, τις αξίες, την παράδοση της και να νιώσει ένα με τη φύση και το μοναδικό κυκλαδίτικο στυλ του νησιού, χρειάζεται οπωσδήποτε να αφιερώσει χρόνο στην ενδοχώρα, στην ορεινή Νάξο, η οποία κρύβει το μεγαλείο ενός μοναδικού νησιού.

Η επίσκεψη στη Νάξο αποτελεί μια εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να παραλείψει. Ένας επίγειος παράδεισος που περιμένει να τον ανακαλύψετε.

Booking.com
  • Tourism Awards 2016 SILVER

    Βραβείο για το myGreece.travel!
    Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το e-ticket για την Hellenic Seaways. Tourism Awards 2016 SILVER